Ett extra tillskott:

Stöd filmkonstens frihet, fördöm censuren

– ett solidaritetsprogram för Rojavas självstyre

 

Efter kuppen i Turkiet 2016 fängslades tusentals sekulära oliktänkande, journalister, författare, frihetsaktivister, kulturarbetare och

filmare.

 

Cayan Demidel och Ertugrul M avioglu dömdes till fyra års fängelse på grund av att han hade gjort filmen ”Norr- Bkur ”, som handlar om kurdernas kamp för sina rättigheter. Den visades under vår 13:e Exilfilmfestival 2017 och blev en av festivalens höjdpunkter.

 

Programmet uppskattades av vår publik. Det efterföljande samtalet med regissören innebar en möjlighet till fördjupning kring kurdernas situation och filmkonstens roll för att belysa vad som pågår. Men efter att Ertugrul Mavioglu hade åkt tillbaka till Turkiet kallades han in till förhör.

 

Även filmen ”Liv (Jin) ” av Reha Erdem

 

, som vi visade vid 12:e Exilfilmfestivalens invigningsceremoni 2015, blev förbjuden i Turkiet. Den hyllades av både publiken och cineaster. Filmen är mycket välgjord, med fördjupande teman och fantastiskt utförd cinematografi.

 

Liv” belönades av flera filmfestivaler runt om i världen, men trots den  konstnärliga berömmelsen stormade Turkiets säkerhetspolis in på filmbolaget och kopior av filmen beslagtogs hos distributörer och i videobutiker.

 

Vi vill åter igen visa mästerverket ” för att försvara yttrandefriheten och stödja filmarbetarnas rättigheter, men också för att fördöma censuren, polisförföljelserna och de turkiska kuppmakarnas påtryckningar.

 

I och med att filmen visas på nytt uppfyller vi våra lojala festivalvänners

 

önskemål om att få återse Livs mästerverk.

 

Torsdag 14 november kl. 18.30- 22, Bio Roy

Extra tillskott

 

Filmgala – Toleransgala

 

Extra visning på Selma Lagerlöfs Center – Hisings Backa

 

Trots att vi har ett ordinarie filmprogram på Selma Lagerlöfs Center

 

Exilfilmfestivalens stora filmgala hamnar nu på Norra Hisingen med ett urval av filmerna i festivalens speciella program Tolerans, med det filmiska mästerverket ”Geronimo” av Toni Gatlif.

 

Exilfilmfestivalen vill vara med programmet Tolerans vara med födelsen av det nya stadsdelshuset med öppet rum för kultur – en mötesplats där alla ska känna sig hemma.

 

Välkommen till Selma Lagerlöfs Center fredag 22 november kl. 17.