Slutet kommer att bli spektakulärt

Slutet kommer att bli spektakulärt / The End Will Be Spectacular


Storyline

Filmen berättar om en kompromisslös kamp, när motståndsmän år 2015 försöker bryta den turkiska belägringen av Sur, det historiska hjärtat i den kurdiska staden Diyarbakir i Turkiet. Zilan, en ung kurdisk kvinna, återvänder till sin hemstad Sur. Hon letar efter spår av sin döde bror, dödad av ISIS. Men hennes stad är inte vad den brukade vara: sociala och politiska spänningar har eskalerat till ett krigstillstånd. Unga kurder har rest sig för att kräva politisk autonomi, men den turkiska armén bekämpar dem med brutal kraft. Stadens motstånd kommer att pågå i mer än 100 dagar och Zilan kommer inte att förbli ett passivt vittne. Filmen är baserad på dagböckerna av dem som dog i striderna och vittnesbörd från de överlevande. Denna Çeliks första långfilm är ett motståndsdrama om begrepp som hopp, vänskap, uppoffring och förlust i kampen för frihet och självständighet.


Number:  22
Show:  Söndag 14 november, kl. 13:00, HagaBion Sal 1
Onsdag 17 november, kl. 21.00, Hagabion Sal 1

Director:  Ersin Celik
Genres: Fiction
Runtime: 140 min
Country:  Nederländerna
Language:  Kurdiska, turkiska, engelsk text
Release Date:  2022

Mitra

Mitra


Storyline

Det är 37 år sedan Halehs dotter avrättades i Iran. Haleh möter den kvinna som har förrått hennes dotter. Förrädaren, nu själv en kärleksfull mamma, som just anlänt till Nederländerna. Den kvinnan känner inte igen Haleh och hon litar på Haleh som en äldre och klokare samt hjälpsam landsman. Haleh planerar sin hämnd. Under tiden lär Haleh känna förövaren och upptäcker då att hon trots allt är en kärleksfull mamma för sitt eget barn. Detta förvirrar Haleh och tvingar henne ompröva sin bild av den kvinna som förrått hennes dotter. Men hon vägrar ta till sig den bilden. Filmen är en bearbetning av regissörens facebook-anteckningar om sin mors verkliga upplevelser. Filmen väcker frågor om hämnd. försoning och hur man kan nå fram till sanningen. Ett berörande. välgjort och starkt drama.


Number:  20
Show:  Lördag 13 november, kl. 19:00, HagaBion Sal 1
Tisdag 16 november, kl. 18:30, HagaBion Sal 1

Director:  Kaweh Modiri
Genres: Fiction
Runtime: 107 min
Country:  Nederländerna
Language:  Persiska, holländska, engelsk text
Release Date:  2022

Med Gud på vår sida

Med Gud på vår sida / God on Our Side


Storyline

Med inspiration från Picassos Guernica (1937), handlar den här filmen i grund och botten om Israel-Palestinakonflikten. I Guds namn, är människor genomsyrade av hat och våldsamhet. Fruktan leder till brutalitet och hämnd följer. Vad finns det för hopp för ett barn som föds in i en sådan spiral av undergång?


Number:  10
Show:  Lördag 13 november, kl. 19:30, Viktoriasalen
Onsdag 17 november, kl. 18:30, Angereds Bio

Director:  Michal Pfeffer, Uri Kranot
Genres: Animation
Runtime: 8 min
Country:  Nederländerna
Language:  Ingen dialog
Release Date:  2022

Blodig bensin

Blodig bensin / Bloody Petrol


Storyline

Från den 16 november till den 21 november 2019, på mindre än en vecka, massakrerade den härskande regeringen i Iran över 1500 medborgare på gatorna i flera av landets städer. Sorgligt nog reagerade internationella medier med total tystnad – inte ett ord nämndes om denna fruktansvärda massaker. Denna dokumentär är ett försök att skildra en del av massakern, som inte kan beskrivas som något annat än ett folkmord. En stark, avslöjande dokumentär.


Number:  13
Show:  Måndag 15 november, kl. 18:30, HagaBion Sal 1

Director:  Reza Azadi
Genres: Dokumentär
Runtime: 52 min
Country:  Nederländerna
Language:  Farsi, engelsk text
Release Date:  2022

Frånvarons land – möte med Adonis

Frånvarons land - möte med Adonis


Storyline

En film om den syrisk-libanesiske poeten Adonis, som anses vara den viktigaste levande poeten i arabvärlden och även är en kritiker av arabiska regimer. Denna dokumentär fokuserar på hans utveckling från uppväxten i en fattig by i norra Syrien till att bli den mest framstående poeten i sin generation. Hans poesi ger en röst åt medvetenhet om hur övergående livet och kärleken är.


Number:  37
Show:  Tisdag 12 november, kl.17.00, Världslitteraturhuset

Director:  John Albert Jansen
Genres: Dokumentär
Runtime: 54 min
Country:  Nederländerna
Language:  Arabiska, engelska text
Release Date:  2022

Exilens sång

Exilens sång


Storyline

Naksim Khaksar var redan en hyllad författare när han tvingades lämna Iran 1983. Trots censuren fann hans böcker många läsare och han blev en del av kampen mot Khomeinis regim. Med sina historier om främlingskap och längtan öppnar han ständigt exilens sår. I filmen återvänder Naksim i samma fotspår som när han lämnade sitt hemland för 35 år sedan, genom Turkiet till den iranska gränsen. Där kan han inte fortsätta sin resa, eftersom han fortfarande inte är tillåten att gå över gränsen. Genom foton, föremål och stycken från sina böcker funderar Naksim på sin resa över längtan, och såret som uppstår när man lever saknar från sina rötter. Programledare: Johan Bergström, författare och filmare. Programmet inleds med tal och musikaliska framträdanden. Persisk live-musik med en folkkär artist: Fariborz Karami


Number:  36
Show:  Måndag 11 november, kl. 17.00, Världslitteraturhuset

Director:  John Albert Jansen
Genres: Dokumentär
Runtime: 56 min
Country:  Nederländerna
Language:  Persiska, engelska, engelska text
Release Date:  2022

Med Gud på vår sida

Med Gud på vår sida


Storyline

Med inspiration från Picassos Guernica 1937, handlar den här filmen i grund och botten om konflikten mellan Israel och Palestina. l Guds namn är människor genomsyrade av hat och våldsamhet. Fruktan leder till brutalitet och följs av hämnd. Rädsla leder till brutalitet och som reaktion på denna söks hämnd. Vilket hopp finns för barn som föds in i denna onda cirkel? - Best Animation at the Rencontres Audiovisuelles in Lille, France 2005 - Best Animation at Tampere International Short Film Festival in Tampere, Finland 2005 - Best Direction at Lucania Film Festival in Pisticci, Italy 2006 - Distinguished Jury Award at Platform International Animation Festival in Portland, USA 2007


Number:  25
Show:  Tisdag 12 november, kl.13.00, Folkets Hus Hammarkullen
Tisdag 12 november, kl. 13.00, Selma Lagerlöfs Center

Director:  Michal Pfeffer, Uri Kranot
Genres: Animation
Runtime: 8 min
Country:  Nederländerna
Language:  lngen dialog
Release Date:  2022

Födelsedagan

Födelsedagan


Storyline

Vi följer ödet hos en ung iransk man som har kvinnliga sexuella känslor. Vi möter hans pojkvän, hans familj, andra transsexuella, läkare, och en präst innan mannen genomgår sin könsoperation. Alla är de religiösa människor. Alla förändrar de sina liv. Men varför vill en fri man bli en förtryckt kvinna.


Number:  7
Show:  Onsdag 13 november, kl. 18.30 , Viktoriahuset

Director:  Dirs Daisy Mohr, Negin Kianfar
Genres: Dokumentär
Runtime: 63 min
Country:  Nederländerna,  Iran
Language:  Persiska, engelska text
Release Date:  2022