Solens flickor

Solens flickor


Storyline

En sann historia om en kvinnlig kurdisk bataljon som flytt ISIS fångenskap och förbereder sig för att frita sin stad. Mathilde, en fransk krigsreporter med ögonlapp, är traumatiserad av sin makes död i Libyen och är med för att dokumentera attacken på extremisterna. Bahar är en kurdisk före detta advokat, vars liv vändes upp och ner när ISIS intog staden, mördade alla män i hennes familj och förslavade henne och hennes son.


Number:  35
Show:  Lördag 9 november, kl.21.30, Hagabion Sal 1
Nr 35 Tisdag 12 november, kl.18.30, Blå Stället

Director:  Eva Husson
Genres: Fiction
Runtime: 115 min
Country:  Frankrike,  Belgien,  Georgia,  Schweiz
Language:  Franska, kurdiska, engelska, arabiska, svenska text
Release Date:  2022

Operation Papyrus

Operation Papyrus


Storyline

Från februari 2017 till december 2018 gav Genève möjlighet för välintegrerade "illegala" personer som bott i Genève länge att reglera sin situation, under förutsättning att de kunde bevisa att de bott i Kantonen i över tio år. Deras belöning: officiell dokumentation och ett nytt liv, något som skapade hopp lika mycket som det skapade rädsla och misstro. Denna film har världspremiär och låter inblandade föreningar, fackföreningar, arbetsgivare, politiska figurer och människor utan laglig status ge sitt perspektiv på detta mänskliga äventyr.


Number:  28
Show:  Torsdag 14 november, kl.18.30, Hagabion Sal 1

Director:  Béatrice Guelpa, Juan José Lozano
Genres: Dokumentär
Runtime: 55 min
Country:  Schweiz
Language:  Franska, engelska text
Release Date:  2022

Europa 2015, krigets första år

Europe 2015, the first year of the war


Storyline

Från den Arabiska våren till terroristattackerna i Paris: aldrig sedan andra världskriget har Europa utsatts för sådana våldscykler och migrationsvågor. Den geopolitiska situationen har förändrats dramatiskt under de senaste fem åren, och turbulensen i Mellanöstern har försatt Europa på krigsfot. Genom en rikedom av arkivmaterial och skakande vittnesmål från överlevande migranter, är detta en rapport om den historiska och dramatiska vändning som Europa upplever idag.


Show:  Söndag 18 november, kl. 18.30, Viktoriahuset - Viktoriasal

Director:  Jean-Bernard Menoud
Genres: Dokumentär
Runtime: 48 min
Country:  Schweiz
Language:  Engelska, arabiska, engelsk text
Release Date:  2022

Dödliga skottlossningar, svarta amerikaner i polisens skjutlinje

Fatal shootings, black americans in the police firing line


Storyline

Den schweiziska-franska basketspelaren Thabo Sefolosha som är en NBA stjärna i USA är av blandad härkomst. Han blir trakasserad av New York-polisen och får upprättelse – något som är en exceptionell händelse. Men svarta amerikaners dagliga upplevelse tyder på ett strukturerat trakasseri som polisen utövar emot dom. Till exempel i Dallas den 7 juli 2016 sköt en svart armé reservist fem representanter för polisstyrkan i utkanten av en demonstration mot polisen i ett försök att hämnas döden för alla sina afroamerikanska bröder som blivit offer för polisens aggression och våld. Amerika var i chock.


Show:  Söndag 19 november, kl. 21.00, Viktoriahuset - Viktoriasa

Director:  Steven Artels
Genres: Dokumentär
Runtime: 53 min
Country:  Schweiz
Language:  Engelska, franska, engelsk text
Release Date:  2022

Fransk förort, ett särskilt utsatt område?

French suburb, a no-go zone?


Storyline

I oktober förra året försatte ett obeskrivligt brutalt angrepp Frankrike i fullständig kris: ett femtontal ungdomar attackerade två polisbilar med molotovcocktails i bostadsområdet Grande Borne söder om Paris. Incidenten är en del av en serie våldsamma angrepp som har skett i de franska förorterna i mer än 30 år, kravaller, vendettor och polisiära misstag. När den franska presidentkampanjen var i full gång betecknade en del kandidater dessa områden som särskilt utsatta områden. En rapport från hjärtat av dessa områden där de flesta är födda utanför Europa och kommit som flyktingar eller migranter till Frankrike. ”Dokumentär om en fransk förort med svåra kriminella problem, och om konsekvenserna för de som bor där: fysisk fara, stigmatisering och disillusion. Undersöker sociologiskt underbyggda lösningar till problemet med experter och boende - som alternativ till hårdare polisnärvaro. Välgjord och ganska innehållsrik” Kasper Knapton.


Show:  Söndag 19 november, kl. 18.30, Viktoriahuset - Viktoriasal

Director:  Alexandre Stern
Genres: Dokumentär
Runtime: 52 min
Country:  Schweiz
Language:  Franska, engelsk text
Release Date:  2022

Förlorat paradis

Lost paradise


Storyline

I Schweiz mötter filmens regissör en flykting som är hans landsman och tillhör den etniska gruppen Hazarer. Ett folk som förföljts och dis - kriminerats i årtionden i sitt hemland. Många flydde till Iran för att söka efter ett liv utan våld och diskriminering. Men flykten ändrar ingenting, återigen möts de av diskriminering, våld och död. Det enda hoppet är att fly till Europa. Men kan man verkligen lita på det hoppet?


Show:  Söndag 19 november, kl. 13.30, Hagabion sal 1

Director:  Mortaza Shahed
Genres: Dokumentär
Runtime: 18 min
Country:  Schweiz
Language:  Dari, persiska, engelsk text
Release Date:  2022