EFF
Världen är mitt hem
13:e Internationella Exilfilmfestivalen
17–23 november 2017

3000 Nätter

3000 Nights

  Söndag 19 november, kl. 19.00, Hagabion sal 1
Nr:  18
Längd  103 min ( 1 h 43 min )
Genrer  Spelfilm
Land  Palestina,  Frankrike,  Jordan,  Libanon,  Qatar,  Arab Emiratet
Språk  Arabiska, hebreiska, svensk text
Regissör  Mai MesriStoryline

Layal, som är en ung nygift palestinsk lärarinna, arresteras av israeliska armen och anklagas för samröre med palestinska frihets rörelse mot ockupation. Hon döms till 8 års fängelse och förs till ett Israeliskt kvinnofängelse, där hon möts av en skrämmande värld i vilken palestinska politiska fångar fängslas tillsammans med israeliska brottslingar. När fängelsedirektören upptäcker att hon är gravid pressar henne att göra abort. Men, om vill hon behålla sin barn, så måste hon spionera på de andra palestinska fångarna. Layal, vägrar och gör motstånd. Genom sin kamp för att uppfostra sin son bakom galler och hennes förhållanden till de andra fångarna lyckas hon hitta en känsla av hopp och mening i livet. Fängelsevillkoren försämras och de palestinska fångarna bestämmer sig för att strejka. Fängelsedirektören varnar henne för att gå med i upproret och hotar att ta sonen ifrån henne. Layal står inför ett val som kommer för alltid att förändra hennes liv. Ett oerhört starkt ödesdrama om palestinska kvinnors kamp.

Ocean

Ocean

  Måndag 20 november, kl. 21.00, Hagabion sal 1
Nr:  22
Längd  4 min ( 0 h 04 min )
Genrer  Experimentell
Land  Israel,  Palestina,  Kanada
Språk  Hebreiska, arabiska, ingen text
Regissör  Lia Tarchansky


Storyline

Under 2014 påbörjade den israeliska armén ytterligare en omgång av bombardemang på Gazaremsan. En rysk-israelisk videojournalist rapporterar om attacken och framväxten av en krigsföring mellan Palestina och Israel. Hon lämnar Israel och bosätter sig i Toronto Kanada, trots att hon har flyttat slipper hon inte undan minnet av attacken i Ghaza i utsikten av sitt nya liv

Sju städer, en labyrint

Seven cities, one labyrinth

  Tisdag 21 november, kl. 18.30, Hagabion sal 1
Nr:  14
Längd  5 min ( 0 h 05 min )
Genrer  Experimentell
Land  Danmark
Språk  Engelska, arabiska, engelsk text
Regissör  Samara Sallam


Storyline

En experimentell film som har spelats in i sju olika städer från tre olika kontinenter mellan Syrien, Algeriet, Danmark och Norge, de platser som en filmare har levt på. En visuell labyrint utan verkliga gränser.

Syndafloden

The deluge

  Lördag 18 november, kl. 14.00, Hammarkullen kulturhus
Nr:  32
Längd  20 min ( 0 h 20 min )
Genrer  Dokumentär
Land  Kurdistan,  Irak
Språk  Engelska, arabiska, engelsk text
Regissör  Mazin M Sherabayani


Storyline

I rädslan för utrotning flyr en liten kristen irakisk grupp från IS invasion. Trots det skrämmande tillståndet de befinner sig i, trots att deras hem och kyrkor har förstörts. Kämpar de för att överleva. Barnens teckningar blir ett starkt vittnesmål för det trauma de lever i.

Schahrazads dröm

The dream of Shahrazad

  Måndag 20 november, kl. 13.00, Blå Stället
Tisdag 21 november, kl. 21.00, Hagabion sal 1
Nr:  24
Längd  110 min ( 1 h 50 min )
Genrer  Spelfilm
Land  Sydafrika
Språk  Arabiska, engelsk text
Regissör  Francois Verster


Storyline

Vävande samman musik, politik och historieberättande, utforskar Francois Verster de nyliga sociala och politiska händelserna i Egypten, Turkiet och Libanon genom metaforen „Tusen och en natt“, och ser på hur kreativitet och politisk artikulering sammanfaller som svar på förtryck. Förutom anspelningen på Shahrazad, prinsessan från ”tusen och en natt” som räddar sitt liv genom att berätta historier, finner vi också en dirigent för en ungdomsorkester, en historieberättande trupp från Cairo, en orolig libanesisk skådespelerska och flera andra som alla ger konsten en ny politisk användning. Sharazad, prinsessan från tusen och en natt, räddar sitt liv genom att berätta historier. Den magiska metaforen vävs in med musik, politik, historia och i de sociala och politiska händelserna i Egypten, Turkiet och Libanon. På så sätt blir filmen en fantastisk berättelse om kvinnors frihetsrörelse från det förflutna till nutid, arabiska våren.

Det arameiska folkets återkomst

The Return of the Aramenian people

  Söndag 19 november, kl. 21.00, Viktoriahuset - Viktoriasal
Nr:  47
Längd  60 min ( 1 h 00 min )
Genrer  Dokumentär
Land  Tyskland
Språk  Arameiska, tyska, arabiska, engelsk text
Regissör  Anja Reiss


Storyline

Tur Abdin är namnet på de Arameiska kristnas moderland i sydöstra Turkiet, inte långt från den syriska gränsen. Det brukade vara ett av de kristnas första bosättningsområde, men nu är de kristna en liten mino - ritet här. De flesta Arameiska kristna flydde också till Tyskland från krig, våld och förtryck. Nu vill några armenier i exil återvända till sitt hemland för att rädda sitt kulturarv och återuppbygga de förstörda byarna. Filmen följer dem på deras väg till moderlandet. En dokumentär om kampen för att rädda sina tusenåriga gemensamma identiteter.

Europa 2015, krigets första år

Europe 2015, the first year of the war

  Söndag 18 november, kl. 18.30, Viktoriahuset - Viktoriasal
Nr:  49
Längd  48 min ( 0 h 48 min )
Genrer  Dokumentär
Land  Schweiz
Språk  Engelska, arabiska, engelsk text
Regissör  Jean-Bernard Menoud


Storyline

Från den Arabiska våren till terroristattackerna i Paris: aldrig sedan andra världskriget har Europa utsatts för sådana våldscykler och migrationsvågor. Den geopolitiska situationen har förändrats dramatiskt under de senaste fem åren, och turbulensen i Mellanöstern har försatt Europa på krigsfot. Genom en rikedom av arkivmaterial och skakande vittnesmål från överlevande migranter, är detta en rapport om den historiska och dramatiska vändning som Europa upplever idag.

I framtiden åt de från finaste porslin

In the future they ate from the finest porcelain

  Lördag 18 november, kl. 16.00, Hagabion sal 1
Nr:  52
Längd  70 min ( 1 h 10 min )
Genrer  Dokumentär
Land  Palestina,  ,  Danmark,  Qatar
Språk  Arabiska, engelsk text


Storyline

Den här filmen befinner sig i tvärsnittet mellan science-fiction, arkeologi och mellanösternpolitik. Genom att kombinera levande rörelser, datorgenererade bilder och historiska fotografier, utforskar filmen mytens roll för historia, fakta och nationell identitet. En berättande motståndsgrupp gör underjordiska placeringar av utsökt porslin som antyds att tillhöra en helt fiktiv civilisation. Deras mål är att påverka historien och stödja framtida anspråk på sina försvinnande länder.