När slöjan slits bort

När slöjan slits bort / Afghanistan Unveiled


Storyline

Den här sällsynt kompromisslösa filmen är gjord av Afghanistans allra första team kvinnliga dokumentärfilmsstudenter. De utforskar effekterna av talibanernas repressiva styre. Ingen av de fjorton filmstudenterna hade tidigare rest utanför Kabul. Under sin resa ut på landsbygden bevittnar och skildrar filmarna de hjärtskärande scener ur Hazarkvinnors verklighet. Vi får i filmen se hur dessa kvinnors liv har decimerats av den senaste tidens händelser. Övergivna och försvarslösa, med knappt om mat och vatten och helt utan elektricitet, har Hazar kvinnorna tvingats leva i grottor och klara sig bäst de kan. Medan filmteamet med stort engagemang dokumenterar denna tragedi för att kunna visa den för världen, lyckas de mitt i allt det svåra också finna rörande exempel på hopp om framtiden. Samtidigt rymmer NÄR SLÖJAN SLITS BORT starka avslöjanden och djupa påminnelser om de oberoende mediernas kraft att vittna om övergrepp och avslöja sanningen. Filmen har producerats av afghanska kvinnliga journalister med stöd av Ainaworld Organization. Denna film är en poetisk resa som leder till växande självkännedom.


Number:  8
Show:  Måndag 15 november, kl. 19:00, Viktoriasalen

Director:  Brigitte Brault, Aina Women Filming Group
Genres: Dokumentär
Runtime: 52 min
Country:  Afghanistan
Language:  Dari, engelska, engelsk text
Release Date:  2022

Mohtarama

Mohtarama


Storyline

År 2009 godkände det afghanska parlamentet Shia-familjelagen, som kraftigt begränsar kvinnors frihet och gör det olagligt för dem att lämna huset utan sin makes samtycke, eller att motstå makens sexuella krav. Afghanska kvinnor som var emot denna lag, samlades och protesterade framför landets största religiösa skola, där lagen var skriven med stöd av Sheikh Asif Mohsini - en islamisk lärd man och grundare av skolan. Protesterna blev våldsamma eftersom skolans elever började förödmjuka de kvinnliga demonstranterna genom att slå, spotta, och brännmärka dem som "västerländska anhängare".


Number:  7
Show:  Söndag 14 november, kl. 14:00, Viktoriasalen
Måndag 15 november, kl. 13:00, Angereds Bio

Director:  Diana Saqeb, Malek Shafi'i
Genres: Dokumentär
Runtime: 60 min
Country:  Afghanistan
Language:  Dari, engelsk text
Release Date:  2022

Hava, Maryam, Ayesha

Hava, Maryam, Ayesha


Storyline

Tre afghanska kvinnor med olika social bakgrund, som bor i Kabul, står inför en stor utmaning i sina liv. Hava, en traditionell gravid kvinna som ingen bryr sig om, bor med sin far och svärmor. Hennes enda glädje är att prata med barnet i magen. Maryam, en utbildad tv nyhets reporter, håller på att skilja sig från sin otrogna make, men får reda på att hon är gravid. Ayesha, en 18-årig tjej accepterar att gifta sig med sin kusin eftersom hon är gravid från sin pojkvän som försvinner efter att ha hört nyheterna. Var och en av dem måste lösa sitt problem själv för första gången. En enkel vardagsskildring om afghansks kvinnor som inte lämnar någon oberörd.


Number:  6
Show:  Fredag 12 november, kl. 18:30, Bio Roy

Director:  Sahraa Karimi
Genres: Fiction
Runtime: 86 min
Country:  Afghanistan
Language:  Dari, engelsk text
Release Date:  2022

Glädjens fiender

Glädjens fiender / Enemies of Happiness


Storyline

År 2005 höll Afghanistan sitt första demokratiska val efter kriget. Filmen följer den politiska aktivisten Malalai Joya under hennes valkampanj medan hon kämpar för att bli invald i parlamentet. På grund av att hon pekat ut flera talibanska krigsherrar, och krävt att de ska åtalas för sina brott mot det afghanska folket, har hon utsatts för flera dödshot och tvingats leva under ständigt beskydd. Men bland stora delar av sitt folk betraktas hon som en nationalhjälte, och har vunnit stor respekt för sitt politiska arbete. Malalai Joya är den första kvinna någonsin som blivit invald i det afghanska parlamentet, och hon har fört en modig kamp för att införa demokrati i ett land som länge styrts av krigsherrar och talibaner. Detta är ett gripande porträtt av en socialistisk feminist, som kämpar för kvinnors frigörelse över geografiska och religiösa gränser. Nu under talibanernas styre lever Malalai Joya ett hemligt och underjordiskt liv. Men lyckligtvis kommer vi att få möta henne vid visningen av filmen under vår festival.


Number:  5
Show:  Lördag 13 november, kl. 16:30, Viktoriasalen
Onsdag 17 november, kl. 13:00, Angereds Bio

Director:  Eva Mulvad
Genres: Dokumentär
Runtime: 58 min
Country:  Danmark
Language:  Dari, engelska, engelsk text
Release Date:  2022

Flykt

Flykt / Flee


Storyline

Flykt berättar den sanna historien om Amin som tvingas konfrontera sitt förflutna för att rädda sin framtid. Han flydde från Afghanistan till Danmark som ensamresande barn. Nu, som 36-åring, är han framgångsrik akademiker och ska gifta sig med sin pojkvän. Men han har hemligheter som riskerar att rasera det liv han har byggt upp. För första gången berättar han hela sin historia för en nära vän. Missa inte den tabu - brytande film om en afgansk flyktnings odyssé för trygghet och frihet. Mycket sevärd!


Number:  28
Show:  Måndag 15 november, kl.18:00, Selma Lagerlöfs Center
Tisdag 16 november, kl. 13:00, Angereds Bio

Director:  Jonas Poher Rasmussen
Genres: Animation
Runtime: 89 min
Country:  Danmark
Language:  Danska, dari, engelska, franska, ryska, svensk text
Release Date:  2022

Ensamstående mamma från bamyan

Ensamstående mamma från bamyan / A Single Mum from Bamyan


Storyline

Filmen är ett vittnesmål om afghanska kvinnors utsatthet. En för tillfället ensamstående och fattig afghansk kvinna, Halima, tar stora steg mot att ifrågasätta samhällets traditionella krav på ett kostsamt bröllopsfirande. Familjen står i ekonomisk skuld. Nasir, hennes make, har fått resa till grannlandet Iran för att söka jobb, så att de ska kunna betala skulden. Halima strävar efter att klara av sitt liv utan sin mans närvaro. Hon tar på sig mannens roll som ansvarig för familjen. Hennes man Nasir vill däremot inte komma tillbaka till Afghanistan och ta sitt ansvar. Hon tar kampen för att de ska återförenas.


Number:  4
Show:  Onsdag 17 november, kl. 13:00, Angereds Bio

Director:  Aqila Farahmand
Genres: Fiction
Runtime: 21 min
Country:  Afghanistan
Language:  Dari, engelsk text
Release Date:  2022

Detta är Kabul

Detta är Kabul / This is Kabul


Storyline

I Kabul, Afghanistan, kämpar en liten grupp unga kvinnor för jämställdhet. De är pionjärer i ett av de mest konservativa länderna i världen. Genom att spela in allt själva, ger de oss ett närgånget porträtt av unga afghanska kvinnor som försöker förändra det samhälle de lever i. De visar att det fortfarande finns hopp, samtidigt som de vittnar om krigets påverkan på deras liv och deras oro inför framtiden. En enkel och intim film av unga afghanska tjejer. En varm och känslig videodagbok som berör.


Number:  3
Show:  Tisdag 16 november, kl. 13:00, Angereds Bio

Director:  Sadaf Fetrat, Sahar Fetrat, Nargis Azaryun, Anders Sømme Hammer, Christoffer Næss
Genres: Dokumentär
Runtime: 21 min
Country:  Norge
Language:  Dari, engelsk text
Release Date:  2022

Daryas dröm

Daryas dröm / Darya ‘s Dream


Storyline

Filmen följer två systrar, Roya och Darya, som drömmer om att åka till havet där de ska starta ett nytt liv tillsammans. En dag, Roya som är äldre anklagas för stöld av sin chef, som dessutom trakasserar henne sexuellt. Hon återvänder hem bara för att se sina drömmar krossas när hennes far attackerar henne och säljer henne för att betala av en spelskuld. En gripande film som väcker känslor.


Number:  2
Show:  Måndag 15 november, kl. 19:00, Viktoriasalen
Onsdag 17 november, kl. 13:00, Angereds Bio

Director:  Shahla Rashidi
Genres: Fiction
Runtime: 19 min
Country:  Afghanistan
Language:  Dari, engelsk text
Release Date:  2022

Att spela Taar

Att spela Taar / Playing the Taar


Storyline

Ay Nabaat är en 17-årig flicka från den turkmenska minoriteten i Afghanistan. Hon har vävt mattor i hemmet sedan sin barndom. Hennes far än inbegripen i en gammal och blodig konflikt med en annan etnisk grupp som har pågått i åratal. l ett försök att ta ett slut på konflikten bestämmer han att Ay Nabaat ska gifta sig med en man som redan har tre fruar. Efter giftermålet blir Ay Nabaat gravid, men hennes nye man hämnas återigen och hävdar att barnet är utomäktenskapligt. Ay Nabaats far hämtar henne från sitt nya hem och hon tvingas föda sitt barn i ett förfallet ödehus En stark film om tvångsäktenskapet som lösning på en gammal etnisk konflikt.


Number:  1
Show:  Söndag 14 november, kl. 14:00, Viktoriasalen
Måndag 15 november, kl. 13:00, Angereds Bio

Director:  Roya Sadat
Genres: Fiction
Runtime: 36 min
Country:  Afghanistan
Language:  Dari, turkmeniska, engelsk text
Release Date:  2022

Sanna krigare

Sanna krigare


Storyline

I Kabul attackeras premiären av ett teaterverk om självmordsbombningar av en 16-årig talibansk självmordsbombare. I publiken: poeter, målare, musiker, skådespelare - samt diplomater och hjälparbetare. Några av de konstnärerna flyr till Europa. Men de flesta beslutar sig för att stanna i Kabul och komma tillbaks starkare. En berättelse som får tittaren att fråga sig: Och jag? Vad brinner jag för så mycket, att det får mig att stanna kvar i ett land som faller isär? Hur ska vi ta vara på vår säkerhet, utan att offra våra friheter?


Number:  58
Show:  Söndag 10 novembe, rkl. 16.00, Hagabion Sal 1
Onsdag 13 november, kl. 18.30, Blå Stället

Director:  Niklas Schenck, Ronja von Wurmb-Seibel
Genres: Dokumentär
Runtime: 90 min
Country:  Afghanistan,  Tyskland
Language:  Dari, engelska text
Release Date:  2022