EFF
Världen är mitt hem
13:e Internationella Exilfilmfestivalen
17–23 november 2017

Syndafloden

The deluge

  Lördag 18 november, kl. 14.00, Hammarkullen kulturhus
Nr:  32
Längd  20 min ( 0 h 20 min )
Genrer  Dokumentär
Land  Kurdistan,  Irak
Språk  Engelska, arabiska, engelsk text
Regissör  Mazin M Sherabayani


Storyline

I rädslan för utrotning flyr en liten kristen irakisk grupp från IS invasion. Trots det skrämmande tillståndet de befinner sig i, trots att deras hem och kyrkor har förstörts. Kämpar de för att överleva. Barnens teckningar blir ett starkt vittnesmål för det trauma de lever i.

Vägen hem

The road to home

  Söndag 19 november, kl. 18.30, Viktoriahuset - Viktorias
Nr:  58
Längd  53 min ( 0 h 53 min )
Genrer  Dokumentär
Land 
Språk  Engelska, engelsk text
Regissör  Dominic Brown


Storyline

En prisbelönt dokumentär som berättar om Benny Wenda, den nobelprisnominerade västpapuanske oberoende ledaren i sin pågående kamp för att befria sitt folk från Indonesiskt kolonialt styre. Sedan sin dramatiska flykt från ett Indonesiskt fängelse 2002, där han var isolerad och torterad som en politisk fånge har Benny varit en oupphörlig korsfarare på den internationella scenen och kampanjat för att få ett slut på sitt folks lidande i händerna på Indonesiens brutala koloniala regim. Den brittiska filmregissören Dominic Brown fick ett exklusivt tillträde över en tvåårsperiod för att följa den nobelprisnominerade frihetskämpen och dokumentera hans inspirerande ressa.

Hägring

Mirage

  Lördag 18 november, kl. 18.30, Viktoriahuset - Viktoriasal
Nr:  8
Längd  67 min ( 1 h 07 min )
Genrer  Dokumentär
Land  Grekland
Språk  Persiska, engelska, grekiska, engelsk text
Regissör  Abdolreza Kohanrouz


Storyline

Dokumentären skildrar tre iranska flyktingars liv (Camy, Danial, Shahin), vilka ställs inför många svårigheter under den tid som de var fängslade i Grekland. Filmen är ett vittnesmål om den kränkande brutalitet och den rasistiska behandlingen av poliserna under deras inlåsning i polisförvar, på gatorna och i flyktinglägren. Allting som de gick igenom kunde lätt göra dem till en symbol för tusentals immigranter och flyktingar som dagligen når de olika europeiska länderna.

Fristad

Sanctuary

  Måndag 20 november, kl. 18.30, Hagabion sal 1
Nr:  6
Längd  15 min ( 0 h 15 min )
Genrer  Spelfilm
Land  Sverige,  Norge
Språk  Persiska, svenska, engelska, engelsk text


Storyline

Darioush är en iransk papperslös person i Göteborg, som står inför sin värsta mardröm när två svenska polismän kommer och knackar på. Han kommer nätt och jämt undan de två poliserna som ska utvisa honom. Han beger sig iväg till sin arbetsgivare för att hämta ut sin återstående lön. Senare behöver han hjälp för att utarbeta en plan B och ringer till alla på sin kontaktlista. Bara en person svarar och erbjuder honom ett handtag; Ali, människosmugglaren som från början smugglade in honom Sverige. Gränspoliserna letar fortfarande efter Darioush och har bestämt sig för att fånga honom – det har blivit en kamp mot tiden för bägge parter. Kommer Darioush att undvika statens långa arm och åter igen gömma sig eller kommer poliserna slutligen att gripa honom?

Målningens skrik

Scream of painting

  Lördag 18 november, kl. 19.00, Hagabion sal 1
Nr:  13
Längd  13 min ( 0 h 13 min )
Genrer  Experimentell
Land  Kanada
Språk  Engelska, Engelsk text
Regissör  Siyamak Ghaffari


Storyline

En protest mot den islamiska republiken Irans behandling av konst och konstnärer.

Sju städer, en labyrint

Seven cities, one labyrinth

  Tisdag 21 november, kl. 18.30, Hagabion sal 1
Nr:  14
Längd  5 min ( 0 h 05 min )
Genrer  Experimentell
Land  Danmark
Språk  Engelska, arabiska, engelsk text
Regissör  Samara Sallam


Storyline

En experimentell film som har spelats in i sju olika städer från tre olika kontinenter mellan Syrien, Algeriet, Danmark och Norge, de platser som en filmare har levt på. En visuell labyrint utan verkliga gränser.

Så Lätt

So easy

  Söndag 19 november, kl. 21.00, Hagabion sal 1
Nr:  57
Längd  2 min ( 0 h 02 min )
Genrer  Dokumentär, spelfilm
Land  Iran
Språk  Engelska, farsi, engelsk text
Regissör  Majid Amiri


Storyline

Medan en politiker dricker ett glas vatten under sitt tal om omänskliga katastrofer som pågår över världen. Lätt som att dricka vatten fortsätter dessa tragiska händelser, oavsett vad han än påstår. En kort argsint blick på nutiden.

Talibansk olja

Taliban oil

  Tisdag 21 november, kl. 18.00, Världskultur Museet
Nr:  43
Längd  58 min ( 0 h 58 min )
Genrer  Dokumentär
Land  Norge
Språk  Engelska, norska, pashto, engelsk text
Regissör  Ola Flyum


Storyline

Västerländska ledare har insisterat på att vi bekämpar al-Qaida i Afghanistan, så vi behöver inte slåss mot dem hemma. På jakt efter ett annat svar har vi undersökt en mer okänd och skamlös historia. Det handlar om de hemliga förhandlingarna mellan Talibaner och USA om rätten att transportera gas från Turkmenistan via afghanskt territorium och att borra efter de stora oljeresurserna i norra Afghanistan. En gripande och avslöjande film om den ekonomiska marknadens dubbel moral, dess intresse går före etik och mänskliga rättigheter. Absolut ett måste att se.

Django

Django

  Tisdag 21 november, kl.19.00, Ungdomens hus 1200 kvadrat
Nr:  48
Längd  117 min ( 1 h 57 min )
Genrer  Spelfilm
Land  Frankrike
Språk  Franska, tyska, engelska, romani, Svensk text
Regissör  Etienne ComarStoryline

Under det ockuperade Paris i 1943 spelar den briljanta och bekymmerslösa Django Reinhardt sin swing-jazz på stadens bästa arenor och konsertställen – Django är på toppen av sin karriär. Inom kort tar hans liv en ny vändning när det nazistiska propagandadepartementet vill skicka honom på turné i Tyskland. Men han tillhör också det romska folket som förföljs av nazisterna i Tyskland, och hela Europa. Han står inför ett ödesval, förrädare eller förintelse.

Europa 2015, krigets första år

Europe 2015, the first year of the war

  Söndag 18 november, kl. 18.30, Viktoriahuset - Viktoriasal
Nr:  49
Längd  48 min ( 0 h 48 min )
Genrer  Dokumentär
Land  Schweiz
Språk  Engelska, arabiska, engelsk text
Regissör  Jean-Bernard Menoud


Storyline

Från den Arabiska våren till terroristattackerna i Paris: aldrig sedan andra världskriget har Europa utsatts för sådana våldscykler och migrationsvågor. Den geopolitiska situationen har förändrats dramatiskt under de senaste fem åren, och turbulensen i Mellanöstern har försatt Europa på krigsfot. Genom en rikedom av arkivmaterial och skakande vittnesmål från överlevande migranter, är detta en rapport om den historiska och dramatiska vändning som Europa upplever idag.