EFF
Världen är mitt hem
13:e Internationella Exilfilmfestivalen
17–23 november 2017

Alla oss eller ingen

All three of us

  Lördag 18 november, kl. 19.00, Hagabion sal 1
Onsdag 22 november, kl. 18.30.00, Hagabion sal 2
Nr:  1
Längd  102 min ( 1 h 42 min )
Genrer  Spelfilm
Land  Frankrike
Språk  Franska, engelsk text
Regissör  KheironStoryline

Hibat Tabib och hans fru Feresteh bor i en stad i södra Iran. De är unga, fulla av livet, idealistiska, politiskt och militant aktiva för demokrati. De är inte rädda att stå upp mot två efterföljande diktatorer, Shah först och senare Ayatollah Khomeini. 1984 tvingas de att fly sitt land med sin son. Efter en lång, svår och farlig resa når dom Frankrike. De bosätter sig i en av Paris förorter, där de lyckas integrera sig i det franska samhället, särskilt genom att engagera sig i förorternas sociala frågor. Trots politik, religion, fängelse, misshandel, mord, självmord och landsflykt är detta en komedi.

Nocturama

Nocturama

  Onsdag 22 november, kl. 19.00, Ungdomens hus 1200 kvadrat
Nr:  36
Längd  130 min ( 2 h 10 min )
Genrer  Spelfilm
Land  Frankrike,  Tyskland,  Belgien
Språk  Franska
Regissör  Bertrand Bonello


Storyline

Det började en morgon i Paris. En handfull ungdomar från olika bakgrunder rör sig genom stadens labyrintiska gator och tunnelbanesystem, en och en men synkroniserat. De verkar följa någon sorts plan och sluter upp på samma ställe. Vid ett varuhus under stängningstid bryter det ut. Upploppet har börjat. Ett socialrealistiskt och actionspäckat drama om ungdomar från olika samhällsklasser som revolterar och dras in i en våg av terrorism. Utan ett direkt uttalat syfte. ”Upprörande, mästerligt, modernt och samtida. En stark filmupplevelse”. – Cinema Teaser.

Pärlön

Pearls island

  Lördag 18 november, kl. 16.30, Hammarkullen kulturhus
Torsdag 23 november, kl. 18.30, Hagabion sal 1
Nr:  30
Längd  15 min ( 0 h 15 min )
Genrer  Spelfilm
Land  Kurdistan
Språk  Kurdiska, franska, engelsk text
Regissör  Dana Karim


Storyline

Afrin och hennes två systrar kämpar mot barbarer och mörkets styrka i en krigszon. De räddar Gael, en ung fransk journalist som kommer för att rapportera om modet hos en kurdisk kvinnlig frihetskrigare (Sharvan). Gael tar sitt sista foto av de tre systrarna då en förväntad händelse inträffar. En välspelad film

Skenet bedrar

Some like it veiled

  Fredag 17 november, kl. 18.30, Bio Draken
Tisdag 21 november, kl. 18.00, Bio Roy
Nr:  15
Längd  88 min ( 1 h 28 min )
Genrer  Spelfilm
Land  Frankrike
Språk  Franska, engelsk text
Regissör  Sou Abadi


Storyline

Armand och Leila är kära. Tillsammans planerar de att åka till New York för en praktikplats. Men några dagar före deras avresa kommer Mahmoud, Leilas storebror, tillbaka från sin långa vistelse i Jemen där han drastiskt har förändrats. Mahmoud vill omforma Leilas liv, som han anser vara oanständigt, och beslutar sig för att begränsa sin systers rörelsefrihet och skilja henne från sin pojkvän. Hur kan Armand befria sin älskade Leila? Med niqab? Nästa dag går en ny kvinna i niqab genom Paris gator. Han klär sig i niqab och går i smyg in i Leilas lägenhet. En komisk kulturell konfrontation mellan två etniska grupper, iranier och araber i utkanten av Paris, den moderna och sekulära staden. En högaktuell och vanvettigt rolig komedi om de svårigheter som kan uppstå när en familjemedlem dras in i islamsk radikalisering. Med varm humor och klarsynthet som vapen vänder debutantregissören Sou Abadi ut och in på de många Tabun och traditioner som fundamentalismen tvingar på sina anhängare. Missa inte denna film

De upplystas land

The land of the enlighted

  Söndag 19 november, kl. 16.00, Hagabion sal1
Måndag 20 november, kl. 19.00, Ungdomens hus 1200 kvadrt
Onsdag 22 november, kl.13.00, Blå Stället
Nr:  46
Längd  87 min ( 1 h 27 min )
Genrer  Dokumentär, Spelfilm
Land  Belgien
Språk  Franska, engelsk text
Regissör  Pieter-Jan De Pue


Storyline

Ett gäng av afghanska barn gräver ut gamla sovjetiska minor och säljer sprängämnena till barnen som arbetar i gruvan. När de inte drömmer om den tid då amerikanska trupper äntligen drar sig ur deras land, håller en annan grupp kontroll över husvagnarna som smugglar de blå ädelstenarna genom de torra bergen i Pamir. I den här sömnlösa blandningen av spelfilm och dokumentär, upplever vi en fantastisk filmisk resa till skönheten i krigets Afghanistan. Regissören har arbetat över sju år med den här filmen. En film med en mångsidig men jakande blick på situationen för Afghanistan. Regissörens skildring av Afghanistan med denna underbart utformad film visar den viscerala skönheten och grovheten av överlevnad, som tjänar som ett testamente till barndoms sinnets innovationer och den extrema motståndskraften hos ett folk och ett land. Ett mästerverk, en annorlunda film om Afghanistan. Med denna film får du en ny syn på Afghanistan.

Django

Django

  Tisdag 21 november, kl.19.00, Ungdomens hus 1200 kvadrat
Nr:  48
Längd  117 min ( 1 h 57 min )
Genrer  Spelfilm
Land  Frankrike
Språk  Franska, tyska, engelska, romani, Svensk text
Regissör  Etienne ComarStoryline

Under det ockuperade Paris i 1943 spelar den briljanta och bekymmerslösa Django Reinhardt sin swing-jazz på stadens bästa arenor och konsertställen – Django är på toppen av sin karriär. Inom kort tar hans liv en ny vändning när det nazistiska propagandadepartementet vill skicka honom på turné i Tyskland. Men han tillhör också det romska folket som förföljs av nazisterna i Tyskland, och hela Europa. Han står inför ett ödesval, förrädare eller förintelse.

Dödliga skottlossningar, svarta amerikaner i polisens skjutlinje

Fatal shootings, black americans in the police firing line

  Söndag 19 november, kl. 21.00, Viktoriahuset - Viktoriasa
Nr:  42
Längd  53 min ( 0 h 53 min )
Genrer  Dokumentär
Land  Schweiz
Språk  Engelska, franska, engelsk text
Regissör  Steven Artels


Storyline

Den schweiziska-franska basketspelaren Thabo Sefolosha som är en NBA stjärna i USA är av blandad härkomst. Han blir trakasserad av New York-polisen och får upprättelse – något som är en exceptionell händelse. Men svarta amerikaners dagliga upplevelse tyder på ett strukturerat trakasseri som polisen utövar emot dom. Till exempel i Dallas den 7 juli 2016 sköt en svart armé reservist fem representanter för polisstyrkan i utkanten av en demonstration mot polisen i ett försök att hämnas döden för alla sina afroamerikanska bröder som blivit offer för polisens aggression och våld. Amerika var i chock.

Fransk förort, ett särskilt utsatt område?

French suburb, a no-go zone?

  Söndag 19 november, kl. 18.30, Viktoriahuset - Viktoriasal
Nr:  34
Längd  52 min ( 0 h 52 min )
Genrer  Dokumentär
Land  Schweiz
Språk  Franska, engelsk text
Regissör  Alexandre Stern


Storyline

I oktober förra året försatte ett obeskrivligt brutalt angrepp Frankrike i fullständig kris: ett femtontal ungdomar attackerade två polisbilar med molotovcocktails i bostadsområdet Grande Borne söder om Paris. Incidenten är en del av en serie våldsamma angrepp som har skett i de franska förorterna i mer än 30 år, kravaller, vendettor och polisiära misstag. När den franska presidentkampanjen var i full gång betecknade en del kandidater dessa områden som särskilt utsatta områden. En rapport från hjärtat av dessa områden där de flesta är födda utanför Europa och kommit som flyktingar eller migranter till Frankrike. ”Dokumentär om en fransk förort med svåra kriminella problem, och om konsekvenserna för de som bor där: fysisk fara, stigmatisering och disillusion. Undersöker sociologiskt underbyggda lösningar till problemet med experter och boende - som alternativ till hårdare polisnärvaro. Välgjord och ganska innehållsrik” Kasper Knapton.

Rastplatsen

Highway rest stop

  Lördag 18 november, kl. 15.00, Viktoriahuset - Viktoriasal
Nr:  55
Längd  80 min ( 1 h 20 min )
Genrer  Dokumentär
Land  Frankrike
Språk  Kinesiska, franska, engelsk text
Regissör  Isabelle Ingold


Storyline

Filmen utspelar sig på en rastplats vid en motorväg på landet i norra Frankrike. Den ser ut som en dröm, fylld med viskande tankar och liven hos dem som arbetar där, liksom dem som bara passerar förbi. Det är också en mycket konkret plats, här kan man observera ett dagens Europa. De uppryckta liven och all den ensamhet som uppstår i den moderna världen.

Dialoger i exil

Dialogues of exiles

  Onsdag 22 november, kl. 19.00, Viktoriahuset - Viktoriasal
Nr:  4
Längd  100 min ( 1 h 40 min )
Genrer  Spelfilm, Dokumentär
Land  Frankrike
Språk  Spanska, franska, engelsk text
Regissör  Raúl RuizStoryline

Ruiz första film på Fransk mark är en slags fiktiv historia och doku - mentär på samma gång. Filmen berättar historien om några chilenska människor i exil i Paris under Pinochet-regimens tidiga år och deras äventyrliga försök att få tak över huvudet, pengar och arbete. Filmens skådespelare, franska och chilenska, arbetade av solidaritetsskäl. De flesta av chilenerna var flyktingar, kollegor och vänner till Ruiz. Händelserna som utspelas är tolkningar från deras liv. En skickligt samman vävd film av den chilenska legendariska poeten, författaren och film regissören Raul Ruiz. En film om chilenarnas liv i exil i Paris, de som tvingades fly under militär kuppen i Chile. Raul Ruiz var själv en av flyktingarna. Han var en nära medarbetare till Salvador Allende. En lysande och klassisk film om livet i exil.