EFF
Världen är mitt hem
13:e Internationella Exilfilmfestivalen
17–23 november 2017

3000 Nätter

3000 Nights

  Söndag 19 november, kl. 19.00, Hagabion sal 1
Nr:  18
Längd  103 min ( 1 h 43 min )
Genrer  Spelfilm
Land  Palestina,  Frankrike,  Jordan,  Libanon,  Qatar,  Arab Emiratet
Språk  Arabiska, hebreiska, svensk text
Regissör  Mai MesriStoryline

Layal, som är en ung nygift palestinsk lärarinna, arresteras av israeliska armen och anklagas för samröre med palestinska frihets rörelse mot ockupation. Hon döms till 8 års fängelse och förs till ett Israeliskt kvinnofängelse, där hon möts av en skrämmande värld i vilken palestinska politiska fångar fängslas tillsammans med israeliska brottslingar. När fängelsedirektören upptäcker att hon är gravid pressar henne att göra abort. Men, om vill hon behålla sin barn, så måste hon spionera på de andra palestinska fångarna. Layal, vägrar och gör motstånd. Genom sin kamp för att uppfostra sin son bakom galler och hennes förhållanden till de andra fångarna lyckas hon hitta en känsla av hopp och mening i livet. Fängelsevillkoren försämras och de palestinska fångarna bestämmer sig för att strejka. Fängelsedirektören varnar henne för att gå med i upproret och hotar att ta sonen ifrån henne. Layal står inför ett val som kommer för alltid att förändra hennes liv. Ett oerhört starkt ödesdrama om palestinska kvinnors kamp.

Alla oss eller ingen

All three of us

  Lördag 18 november, kl. 19.00, Hagabion sal 1
Onsdag 22 november, kl. 18.30.00, Hagabion sal 2
Nr:  1
Längd  102 min ( 1 h 42 min )
Genrer  Spelfilm
Land  Frankrike
Språk  Franska, engelsk text
Regissör  KheironStoryline

Hibat Tabib och hans fru Feresteh bor i en stad i södra Iran. De är unga, fulla av livet, idealistiska, politiskt och militant aktiva för demokrati. De är inte rädda att stå upp mot två efterföljande diktatorer, Shah först och senare Ayatollah Khomeini. 1984 tvingas de att fly sitt land med sin son. Efter en lång, svår och farlig resa når dom Frankrike. De bosätter sig i en av Paris förorter, där de lyckas integrera sig i det franska samhället, särskilt genom att engagera sig i förorternas sociala frågor. Trots politik, religion, fängelse, misshandel, mord, självmord och landsflykt är detta en komedi.

De eviga

The eternals

  Torsdag 23 november, kl. 21.00, Hagabion sal 1
Nr:  45
Längd  75 min ( 1 h 15 min )
Genrer  Dokumentär
Land  Belgien,  Frankrike
Språk  Armeniska, engelsk text


Storyline

Denna film är en berättelse om att vandra och fly – och om saknad, sorg. Den utspelas på gränsen till Nagorno-Karabach, en armenisk enklav i Azerbajdzjan. Besatta av folkmordets spöken och av kriget som har rasat där i över tjugo år, bär de karaktärer som passerar genom den här filmen i sig själva de ständigt vandrande, flyende människornas melankoli och längtan.

Nocturama

Nocturama

  Onsdag 22 november, kl. 19.00, Ungdomens hus 1200 kvadrat
Nr:  36
Längd  130 min ( 2 h 10 min )
Genrer  Spelfilm
Land  Frankrike,  Tyskland,  Belgien
Språk  Franska
Regissör  Bertrand Bonello


Storyline

Det började en morgon i Paris. En handfull ungdomar från olika bakgrunder rör sig genom stadens labyrintiska gator och tunnelbanesystem, en och en men synkroniserat. De verkar följa någon sorts plan och sluter upp på samma ställe. Vid ett varuhus under stängningstid bryter det ut. Upploppet har börjat. Ett socialrealistiskt och actionspäckat drama om ungdomar från olika samhällsklasser som revolterar och dras in i en våg av terrorism. Utan ett direkt uttalat syfte. ”Upprörande, mästerligt, modernt och samtida. En stark filmupplevelse”. – Cinema Teaser.

Förlovade territorier

Promised lands

  Tisdag 21 november, kl. 19.00, Viktoriahuset
Nr:  51
Längd  79 min ( 1 h 19 min )
Genrer  Dokumentär
Land  Frankrike,  Equador
Språk  Spanska, engelsk text


Storyline

Fyrtio år efter de första bosätta böndernas ankomst i den här delen av Ecuadorianska Amazonas berättar Luis Granda, medgrundare av byn Pacayacu om hur koloniseringen av detta territorium genomfördes i förbindelse med utvecklingen av petroleumsindustrin. Denna film är en vittnesbörd om vad människor gjorde med dessa landområden och hur de idag lever i ett territorium som är förorenat av oljeindustrin med sina sorger och förhoppningar

Skenet bedrar

Some like it veiled

  Fredag 17 november, kl. 18.30, Bio Draken
Tisdag 21 november, kl. 18.00, Bio Roy
Nr:  15
Längd  88 min ( 1 h 28 min )
Genrer  Spelfilm
Land  Frankrike
Språk  Franska, engelsk text
Regissör  Sou Abadi


Storyline

Armand och Leila är kära. Tillsammans planerar de att åka till New York för en praktikplats. Men några dagar före deras avresa kommer Mahmoud, Leilas storebror, tillbaka från sin långa vistelse i Jemen där han drastiskt har förändrats. Mahmoud vill omforma Leilas liv, som han anser vara oanständigt, och beslutar sig för att begränsa sin systers rörelsefrihet och skilja henne från sin pojkvän. Hur kan Armand befria sin älskade Leila? Med niqab? Nästa dag går en ny kvinna i niqab genom Paris gator. Han klär sig i niqab och går i smyg in i Leilas lägenhet. En komisk kulturell konfrontation mellan två etniska grupper, iranier och araber i utkanten av Paris, den moderna och sekulära staden. En högaktuell och vanvettigt rolig komedi om de svårigheter som kan uppstå när en familjemedlem dras in i islamsk radikalisering. Med varm humor och klarsynthet som vapen vänder debutantregissören Sou Abadi ut och in på de många Tabun och traditioner som fundamentalismen tvingar på sina anhängare. Missa inte denna film

Dialoger i exil

Dialogues of exiles

  Onsdag 22 november, kl. 19.00, Viktoriahuset - Viktoriasal
Nr:  4
Längd  100 min ( 1 h 40 min )
Genrer  Spelfilm, Dokumentär
Land  Frankrike
Språk  Spanska, franska, engelsk text
Regissör  Raúl RuizStoryline

Ruiz första film på Fransk mark är en slags fiktiv historia och doku - mentär på samma gång. Filmen berättar historien om några chilenska människor i exil i Paris under Pinochet-regimens tidiga år och deras äventyrliga försök att få tak över huvudet, pengar och arbete. Filmens skådespelare, franska och chilenska, arbetade av solidaritetsskäl. De flesta av chilenerna var flyktingar, kollegor och vänner till Ruiz. Händelserna som utspelas är tolkningar från deras liv. En skickligt samman vävd film av den chilenska legendariska poeten, författaren och film regissören Raul Ruiz. En film om chilenarnas liv i exil i Paris, de som tvingades fly under militär kuppen i Chile. Raul Ruiz var själv en av flyktingarna. Han var en nära medarbetare till Salvador Allende. En lysande och klassisk film om livet i exil.

Django

Django

  Tisdag 21 november, kl.19.00, Ungdomens hus 1200 kvadrat
Nr:  48
Längd  117 min ( 1 h 57 min )
Genrer  Spelfilm
Land  Frankrike
Språk  Franska, tyska, engelska, romani, Svensk text
Regissör  Etienne ComarStoryline

Under det ockuperade Paris i 1943 spelar den briljanta och bekymmerslösa Django Reinhardt sin swing-jazz på stadens bästa arenor och konsertställen – Django är på toppen av sin karriär. Inom kort tar hans liv en ny vändning när det nazistiska propagandadepartementet vill skicka honom på turné i Tyskland. Men han tillhör också det romska folket som förföljs av nazisterna i Tyskland, och hela Europa. Han står inför ett ödesval, förrädare eller förintelse.

Trumma

Drum

  Lördag 18 november, kl. 21.00, Hagabion sal 1
Nr:  41
Längd  60 min ( 1 h 00 min )
Genrer  Spelfilm
Land  Frankrike,  Iran
Språk  Persiska, engelsk text
Regissör  Keywan Karimi


Storyline

En medelålders advokat arbetar och bor ensam i en trist lägenhet. En kall och regnig dag bryter en rufsig man sig in och ger honom ett litet paket. Efter det fortsätter advokaten att plågas av inbrott och ovälkomna besökare. När så en dag hans flickvän knivhuggs till döds beger sig advokaten ut för att hämnas. Trumma är en störande dyster, drömlik och Kafka liknande bild av livet i det samtida Teheran. En sanslöst välgjord svart/vit filmatisering, en lysande och estetisk visuell berättelse. Filmälskare, filmcineaster och filmstudenter bör se denna pärla.

Rastplatsen

Highway rest stop

  Lördag 18 november, kl. 15.00, Viktoriahuset - Viktoriasal
Nr:  55
Längd  80 min ( 1 h 20 min )
Genrer  Dokumentär
Land  Frankrike
Språk  Kinesiska, franska, engelsk text
Regissör  Isabelle Ingold


Storyline

Filmen utspelar sig på en rastplats vid en motorväg på landet i norra Frankrike. Den ser ut som en dröm, fylld med viskande tankar och liven hos dem som arbetar där, liksom dem som bara passerar förbi. Det är också en mycket konkret plats, här kan man observera ett dagens Europa. De uppryckta liven och all den ensamhet som uppstår i den moderna världen.