EFF
Världen är mitt hem
13:e Internationella Exilfilmfestivalen
17–23 november 2017

2 Flickor

2 Girls

  Tisdag 21 november, kl. 18.30, Hagabion sal 1
Nr:  17
Längd  52 min ( 0 h 52 min )
Genrer  Dokumentär
Land  Italy
Språk  Amhariska, bengaliska, engelsk text
Regissör  Marco SpironiStoryline

Lota och Tigist, två flickor som lever i två olika länder, Bangladesh och Etiopien. Bägge föddes på landsbygden, bägge ställdes inför fattigdom och missbruk. Det enda valet var att fly till megastäderna Dhaka och Addis Abeba i hopp om ett bättre liv. Men där faller en ung flicka som Tigist snabbt ner i sexhandelns helvete eller som Lota, till en textilfabrik. Men trots att deras liv är så tuffa så visar deras kamp för ett lyckligt liv på en inre styrka och en stor värdighet, i hopp om att det kanske blir bättre imorgon.

Alla oss eller ingen

All three of us

  Lördag 18 november, kl. 19.00, Hagabion sal 1
Onsdag 22 november, kl. 18.30.00, Hagabion sal 2
Nr:  1
Längd  102 min ( 1 h 42 min )
Genrer  Spelfilm
Land  Frankrike
Språk  Franska, engelsk text
Regissör  KheironStoryline

Hibat Tabib och hans fru Feresteh bor i en stad i södra Iran. De är unga, fulla av livet, idealistiska, politiskt och militant aktiva för demokrati. De är inte rädda att stå upp mot två efterföljande diktatorer, Shah först och senare Ayatollah Khomeini. 1984 tvingas de att fly sitt land med sin son. Efter en lång, svår och farlig resa når dom Frankrike. De bosätter sig i en av Paris förorter, där de lyckas integrera sig i det franska samhället, särskilt genom att engagera sig i förorternas sociala frågor. Trots politik, religion, fängelse, misshandel, mord, självmord och landsflykt är detta en komedi.

Sju städer, en labyrint

Seven cities, one labyrinth

  Tisdag 21 november, kl. 18.30, Hagabion sal 1
Nr:  14
Längd  5 min ( 0 h 05 min )
Genrer  Experimentell
Land  Danmark
Språk  Engelska, arabiska, engelsk text
Regissör  Samara Sallam


Storyline

En experimentell film som har spelats in i sju olika städer från tre olika kontinenter mellan Syrien, Algeriet, Danmark och Norge, de platser som en filmare har levt på. En visuell labyrint utan verkliga gränser.

Den levande skogen

The living forest

  Måndag 20 november, kl. 18.30, Hagabion sal 1
Nr:  3
Längd  31 min ( 0 h 31 min )
Genrer  Spelfilm
Land  Sverige
Språk  Swedish, engelsk text
Regissör  Alex Afshar


Storyline

Vad döljer sig mitt i den djupa skogen? Vilka är de mystiska röster som Abraham hör? Vilken är hemligheten bakom Buddhastatyn? Följ Abraham in i en mystisk värld och bevittna de anmärkningsvärde förändringarna i hans liv. ”Suggestivt, meditativt berättande. Fint foto och bra tematik om ett oroligt samhälle och en oviss framtid utan att egentligen visa något av det, utan fokus ligger på skogen och det inre lugn som huvudkaraktären (och vi själva) måste hitta. ” Lars Wiberg

Så Lätt

So easy

  Söndag 19 november, kl. 21.00, Hagabion sal 1
Nr:  57
Längd  2 min ( 0 h 02 min )
Genrer  Dokumentär, spelfilm
Land  Iran
Språk  Engelska, farsi, engelsk text
Regissör  Majid Amiri


Storyline

Medan en politiker dricker ett glas vatten under sitt tal om omänskliga katastrofer som pågår över världen. Lätt som att dricka vatten fortsätter dessa tragiska händelser, oavsett vad han än påstår. En kort argsint blick på nutiden.

Det arameiska folkets återkomst

The Return of the Aramenian people

  Söndag 19 november, kl. 21.00, Viktoriahuset - Viktoriasal
Nr:  47
Längd  60 min ( 1 h 00 min )
Genrer  Dokumentär
Land  Tyskland
Språk  Arameiska, tyska, arabiska, engelsk text
Regissör  Anja Reiss


Storyline

Tur Abdin är namnet på de Arameiska kristnas moderland i sydöstra Turkiet, inte långt från den syriska gränsen. Det brukade vara ett av de kristnas första bosättningsområde, men nu är de kristna en liten mino - ritet här. De flesta Arameiska kristna flydde också till Tyskland från krig, våld och förtryck. Nu vill några armenier i exil återvända till sitt hemland för att rädda sitt kulturarv och återuppbygga de förstörda byarna. Filmen följer dem på deras väg till moderlandet. En dokumentär om kampen för att rädda sina tusenåriga gemensamma identiteter.

Hägring

Mirage

  Lördag 18 november, kl. 18.30, Viktoriahuset - Viktoriasal
Nr:  8
Längd  67 min ( 1 h 07 min )
Genrer  Dokumentär
Land  Grekland
Språk  Persiska, engelska, grekiska, engelsk text
Regissör  Abdolreza Kohanrouz


Storyline

Dokumentären skildrar tre iranska flyktingars liv (Camy, Danial, Shahin), vilka ställs inför många svårigheter under den tid som de var fängslade i Grekland. Filmen är ett vittnesmål om den kränkande brutalitet och den rasistiska behandlingen av poliserna under deras inlåsning i polisförvar, på gatorna och i flyktinglägren. Allting som de gick igenom kunde lätt göra dem till en symbol för tusentals immigranter och flyktingar som dagligen når de olika europeiska länderna.

Skenet bedrar

Some like it veiled

  Fredag 17 november, kl. 18.30, Bio Draken
Tisdag 21 november, kl. 18.00, Bio Roy
Nr:  15
Längd  88 min ( 1 h 28 min )
Genrer  Spelfilm
Land  Frankrike
Språk  Franska, engelsk text
Regissör  Sou Abadi


Storyline

Armand och Leila är kära. Tillsammans planerar de att åka till New York för en praktikplats. Men några dagar före deras avresa kommer Mahmoud, Leilas storebror, tillbaka från sin långa vistelse i Jemen där han drastiskt har förändrats. Mahmoud vill omforma Leilas liv, som han anser vara oanständigt, och beslutar sig för att begränsa sin systers rörelsefrihet och skilja henne från sin pojkvän. Hur kan Armand befria sin älskade Leila? Med niqab? Nästa dag går en ny kvinna i niqab genom Paris gator. Han klär sig i niqab och går i smyg in i Leilas lägenhet. En komisk kulturell konfrontation mellan två etniska grupper, iranier och araber i utkanten av Paris, den moderna och sekulära staden. En högaktuell och vanvettigt rolig komedi om de svårigheter som kan uppstå när en familjemedlem dras in i islamsk radikalisering. Med varm humor och klarsynthet som vapen vänder debutantregissören Sou Abadi ut och in på de många Tabun och traditioner som fundamentalismen tvingar på sina anhängare. Missa inte denna film

Vägen hem

The road to home

  Söndag 19 november, kl. 18.30, Viktoriahuset - Viktorias
Nr:  58
Längd  53 min ( 0 h 53 min )
Genrer  Dokumentär
Land 
Språk  Engelska, engelsk text
Regissör  Dominic Brown


Storyline

En prisbelönt dokumentär som berättar om Benny Wenda, den nobelprisnominerade västpapuanske oberoende ledaren i sin pågående kamp för att befria sitt folk från Indonesiskt kolonialt styre. Sedan sin dramatiska flykt från ett Indonesiskt fängelse 2002, där han var isolerad och torterad som en politisk fånge har Benny varit en oupphörlig korsfarare på den internationella scenen och kampanjat för att få ett slut på sitt folks lidande i händerna på Indonesiens brutala koloniala regim. Den brittiska filmregissören Dominic Brown fick ett exklusivt tillträde över en tvåårsperiod för att följa den nobelprisnominerade frihetskämpen och dokumentera hans inspirerande ressa.

Soldat i Mogadishu

Mogadishu soldier

  Lördag18 november, kl. 19.00, Hammarkullen kulturhus
Tisdag 21 november, kl. 13.00, Blå Stället
Torsdag 23 november, kl. 19.00, Viktoriahuset - Viktoriasal
Nr:  33
Längd  84 min ( 1 h 24 min )
Genrer  Dokumentär
Land  Norge
Språk  Kirundi, engelsk text


Storyline

En kamera i händerna på afrikanska unionens soldater i Mogadishu, Somalia, fångar kriget mot de jihadistiska militanterna i al-Shabaab.