EFF
Världen är mitt hem
13:e Internationella Exilfilmfestivalen
17–23 november 2017

2 Flickor

2 Girls

  Tisdag 21 november, kl. 18.30, Hagabion sal 1
Nr:  17
Längd  52 min ( 0 h 52 min )
Genrer  Dokumentär
Land  Italy
Språk  Amhariska, bengaliska, engelsk text
Regissör  Marco SpironiStoryline

Lota och Tigist, två flickor som lever i två olika länder, Bangladesh och Etiopien. Bägge föddes på landsbygden, bägge ställdes inför fattigdom och missbruk. Det enda valet var att fly till megastäderna Dhaka och Addis Abeba i hopp om ett bättre liv. Men där faller en ung flicka som Tigist snabbt ner i sexhandelns helvete eller som Lota, till en textilfabrik. Men trots att deras liv är så tuffa så visar deras kamp för ett lyckligt liv på en inre styrka och en stor värdighet, i hopp om att det kanske blir bättre imorgon.

Alla oss eller ingen

All three of us

  Lördag 18 november, kl. 19.00, Hagabion sal 1
Onsdag 22 november, kl. 18.30.00, Hagabion sal 2
Nr:  1
Längd  102 min ( 1 h 42 min )
Genrer  Spelfilm
Land  Frankrike
Språk  Franska, engelsk text
Regissör  KheironStoryline

Hibat Tabib och hans fru Feresteh bor i en stad i södra Iran. De är unga, fulla av livet, idealistiska, politiskt och militant aktiva för demokrati. De är inte rädda att stå upp mot två efterföljande diktatorer, Shah först och senare Ayatollah Khomeini. 1984 tvingas de att fly sitt land med sin son. Efter en lång, svår och farlig resa når dom Frankrike. De bosätter sig i en av Paris förorter, där de lyckas integrera sig i det franska samhället, särskilt genom att engagera sig i förorternas sociala frågor. Trots politik, religion, fängelse, misshandel, mord, självmord och landsflykt är detta en komedi.

Förlovade territorier

Promised lands

  Tisdag 21 november, kl. 19.00, Viktoriahuset
Nr:  51
Längd  79 min ( 1 h 19 min )
Genrer  Dokumentär
Land  Frankrike,  Equador
Språk  Spanska, engelsk text


Storyline

Fyrtio år efter de första bosätta böndernas ankomst i den här delen av Ecuadorianska Amazonas berättar Luis Granda, medgrundare av byn Pacayacu om hur koloniseringen av detta territorium genomfördes i förbindelse med utvecklingen av petroleumsindustrin. Denna film är en vittnesbörd om vad människor gjorde med dessa landområden och hur de idag lever i ett territorium som är förorenat av oljeindustrin med sina sorger och förhoppningar

Schahrazads dröm

The dream of Shahrazad

  Måndag 20 november, kl. 13.00, Blå Stället
Tisdag 21 november, kl. 21.00, Hagabion sal 1
Nr:  24
Längd  110 min ( 1 h 50 min )
Genrer  Spelfilm
Land  Sydafrika
Språk  Arabiska, engelsk text
Regissör  Francois Verster


Storyline

Vävande samman musik, politik och historieberättande, utforskar Francois Verster de nyliga sociala och politiska händelserna i Egypten, Turkiet och Libanon genom metaforen „Tusen och en natt“, och ser på hur kreativitet och politisk artikulering sammanfaller som svar på förtryck. Förutom anspelningen på Shahrazad, prinsessan från ”tusen och en natt” som räddar sitt liv genom att berätta historier, finner vi också en dirigent för en ungdomsorkester, en historieberättande trupp från Cairo, en orolig libanesisk skådespelerska och flera andra som alla ger konsten en ny politisk användning. Sharazad, prinsessan från tusen och en natt, räddar sitt liv genom att berätta historier. Den magiska metaforen vävs in med musik, politik, historia och i de sociala och politiska händelserna i Egypten, Turkiet och Libanon. På så sätt blir filmen en fantastisk berättelse om kvinnors frihetsrörelse från det förflutna till nutid, arabiska våren.

Fristad

Sanctuary

  Måndag 20 november, kl. 18.30, Hagabion sal 1
Nr:  6
Längd  15 min ( 0 h 15 min )
Genrer  Spelfilm
Land  Sverige,  Norge
Språk  Persiska, svenska, engelska, engelsk text


Storyline

Darioush är en iransk papperslös person i Göteborg, som står inför sin värsta mardröm när två svenska polismän kommer och knackar på. Han kommer nätt och jämt undan de två poliserna som ska utvisa honom. Han beger sig iväg till sin arbetsgivare för att hämta ut sin återstående lön. Senare behöver han hjälp för att utarbeta en plan B och ringer till alla på sin kontaktlista. Bara en person svarar och erbjuder honom ett handtag; Ali, människosmugglaren som från början smugglade in honom Sverige. Gränspoliserna letar fortfarande efter Darioush och har bestämt sig för att fånga honom – det har blivit en kamp mot tiden för bägge parter. Kommer Darioush att undvika statens långa arm och åter igen gömma sig eller kommer poliserna slutligen att gripa honom?

De eviga

The eternals

  Torsdag 23 november, kl. 21.00, Hagabion sal 1
Nr:  45
Längd  75 min ( 1 h 15 min )
Genrer  Dokumentär
Land  Belgien,  Frankrike
Språk  Armeniska, engelsk text


Storyline

Denna film är en berättelse om att vandra och fly – och om saknad, sorg. Den utspelas på gränsen till Nagorno-Karabach, en armenisk enklav i Azerbajdzjan. Besatta av folkmordets spöken och av kriget som har rasat där i över tjugo år, bär de karaktärer som passerar genom den här filmen i sig själva de ständigt vandrande, flyende människornas melankoli och längtan.

Målningens skrik

Scream of painting

  Lördag 18 november, kl. 19.00, Hagabion sal 1
Nr:  13
Längd  13 min ( 0 h 13 min )
Genrer  Experimentell
Land  Kanada
Språk  Engelska, Engelsk text
Regissör  Siyamak Ghaffari


Storyline

En protest mot den islamiska republiken Irans behandling av konst och konstnärer.

De upplystas land

The land of the enlighted

  Söndag 19 november, kl. 16.00, Hagabion sal1
Måndag 20 november, kl. 19.00, Ungdomens hus 1200 kvadrt
Onsdag 22 november, kl.13.00, Blå Stället
Nr:  46
Längd  87 min ( 1 h 27 min )
Genrer  Dokumentär, Spelfilm
Land  Belgien
Språk  Franska, engelsk text
Regissör  Pieter-Jan De Pue


Storyline

Ett gäng av afghanska barn gräver ut gamla sovjetiska minor och säljer sprängämnena till barnen som arbetar i gruvan. När de inte drömmer om den tid då amerikanska trupper äntligen drar sig ur deras land, håller en annan grupp kontroll över husvagnarna som smugglar de blå ädelstenarna genom de torra bergen i Pamir. I den här sömnlösa blandningen av spelfilm och dokumentär, upplever vi en fantastisk filmisk resa till skönheten i krigets Afghanistan. Regissören har arbetat över sju år med den här filmen. En film med en mångsidig men jakande blick på situationen för Afghanistan. Regissörens skildring av Afghanistan med denna underbart utformad film visar den viscerala skönheten och grovheten av överlevnad, som tjänar som ett testamente till barndoms sinnets innovationer och den extrema motståndskraften hos ett folk och ett land. Ett mästerverk, en annorlunda film om Afghanistan. Med denna film får du en ny syn på Afghanistan.

Sju städer, en labyrint

Seven cities, one labyrinth

  Tisdag 21 november, kl. 18.30, Hagabion sal 1
Nr:  14
Längd  5 min ( 0 h 05 min )
Genrer  Experimentell
Land  Danmark
Språk  Engelska, arabiska, engelsk text
Regissör  Samara Sallam


Storyline

En experimentell film som har spelats in i sju olika städer från tre olika kontinenter mellan Syrien, Algeriet, Danmark och Norge, de platser som en filmare har levt på. En visuell labyrint utan verkliga gränser.

Den levande skogen

The living forest

  Måndag 20 november, kl. 18.30, Hagabion sal 1
Nr:  3
Längd  31 min ( 0 h 31 min )
Genrer  Spelfilm
Land  Sverige
Språk  Swedish, engelsk text
Regissör  Alex Afshar


Storyline

Vad döljer sig mitt i den djupa skogen? Vilka är de mystiska röster som Abraham hör? Vilken är hemligheten bakom Buddhastatyn? Följ Abraham in i en mystisk värld och bevittna de anmärkningsvärde förändringarna i hans liv. ”Suggestivt, meditativt berättande. Fint foto och bra tematik om ett oroligt samhälle och en oviss framtid utan att egentligen visa något av det, utan fokus ligger på skogen och det inre lugn som huvudkaraktären (och vi själva) måste hitta. ” Lars Wiberg