Slutet kommer att bli spektakulärt

Slutet kommer att bli spektakulärt / The End Will Be Spectacular


Storyline

Filmen berättar om en kompromisslös kamp, när motståndsmän år 2015 försöker bryta den turkiska belägringen av Sur, det historiska hjärtat i den kurdiska staden Diyarbakir i Turkiet. Zilan, en ung kurdisk kvinna, återvänder till sin hemstad Sur. Hon letar efter spår av sin döde bror, dödad av ISIS. Men hennes stad är inte vad den brukade vara: sociala och politiska spänningar har eskalerat till ett krigstillstånd. Unga kurder har rest sig för att kräva politisk autonomi, men den turkiska armén bekämpar dem med brutal kraft. Stadens motstånd kommer att pågå i mer än 100 dagar och Zilan kommer inte att förbli ett passivt vittne. Filmen är baserad på dagböckerna av dem som dog i striderna och vittnesbörd från de överlevande. Denna Çeliks första långfilm är ett motståndsdrama om begrepp som hopp, vänskap, uppoffring och förlust i kampen för frihet och självständighet.


Number:  22
Show:  Söndag 14 november, kl. 13:00, HagaBion Sal 1
Onsdag 17 november, kl. 21.00, Hagabion Sal 1

Director:  Ersin Celik
Genres: Fiction
Runtime: 140 min
Country:  Nederländerna
Language:  Kurdiska, turkiska, engelsk text
Release Date:  2022

Fängelse eller exil

Fängelse eller exil / Prison or Exile


Storyline

Efter militärkuppen i Turkiet 2016 upphävdes immuniteten för de kurdiska ledamöterna i det turkiska parlament. De greps och fängslades. Det var likadant med borgmästarna. På grund av anklagelser för samröre med det kurdiska partiet avskedades borgmästarna och ersattes av ”administratörer” som var lojala med regeringen. I dag lever 20 före detta parlamentsledamöter och borgmästare i exil. De har sökt asyl i olika EU -länder. Detta är en stark och lysande dokumentär som avslöjar vad som sker i Turkiet under Erdogans styre, som försöker eliminera demokratin och ständigt trampar såväl på olika folkgruppers rättigheter som på yttrandefriheten.


Number:  16
Show:  Lördag 13 november, kl. 16:00, HagaBion Sal 1

Director:  Serif Cicek
Genres: Dokumentär
Runtime: 38 min
Country:  Tyskland
Language:  Kurdisk, turkisk, engelsk text
Release Date:  2022

Farväl kamrater

Farväl kamrater


Storyline

En berättelse om Turkiets politiska utvecklingsprocess, som fram till 1990 fortfarande satt fast i 1970-talet. För denna period visar filmen på Turkiets kulturella utbyten och de unga människornas kamp. Tron är viktig i den turkiska revolutionens karaktär. Fatih Öktülmüs liv inbegriper många avgörande situationer och i mycket har revolutionen kretsat kring kampen mellan olika trosuppfattningar. Detta är ett välgjort dokumentärt porträtt om en progressiv kraft i det samtida Turkiet.


Number:  57
Show:  Tisdag 12 november, kl. 18.30, Hagabion Sal 1

Director:  Eylem Isik
Genres: Dokumentär
Runtime: 94 min
Country:  Turkiet
Language:  Turkiska, engelska text
Release Date:  2022

Nazim Hikmet

Nazim Hikmet


Storyline

I denna dokumentärfilm, som producerats av Stiftelsen Nazim Hikmet med anledning av hans hundraårsdag 2002, berättas det om diktarens exilår fram till hans död 1963. Vi lämnade Bosporen. Dimman hade kommit. Vi såg ett fartyg. Nazim stod upp och ropade på ryska och franska: ”Jag är den turkiske diktaren Nazim Hikmet! Jag vill komma ombord!“ Ingen reagerade. Vi väntade en timme. Nazims begäran sändes vidare av den rumänske kaptenen till Bukarest och därifrån till Moskva. Moskva bestämde och den berömde resenären tilläts komma ombord. Istanbul försvann bortom horisonten. Nazim lämnade efter sig en fru och en två månader gammal son, samt en barndomsbygd han aldrig skulle få återse. Han drabbades av en djup sorg och påbörjade sina ”år av längtan“, som varade tills hans död. Programmet inleds med tal och musikaliska framträdanden. Turkisk live-musik med välkända artister: - Sezaio Kocabo - Huzeyn Nasirov Program ledare : Johan Bergström, författare och filmare.


Number:  38
Show:  Onsdag 13 november, kl.17.00, Världslitteraturhuset

Director:  Can Dündar
Genres: Dokumentär
Runtime: 105 min
Country:  Turkiet
Language:  Turkiska, engelska text
Release Date:  2022

På kanten

På kanten


Storyline

En kvinna i 30-årsåldern, som var tvungen att fly från sitt land av politiska skäl för två år sedan, bor som asylsökande i Grekland. Denna kvinna, som var lärare i sitt land, försöker tjäna pengar genom städning och som servitris på en bar i Aten. Det finns inget lagligt sätt kvar för att ta dit sin mor och den 3-årige son som hon lämnade efter sig. Filmen berättar historien om denna kvinnas försök att olagligt ta sin familj till Grekland.


Number:  15
Show:  Lördag 9 november, kl.19.00, Hagabion Sal 1

Director:  Kader Akyüz
Genres: Fiction
Runtime: 21 min
Country:  Grekland
Language:  Turkiska, engelska text
Release Date:  2022

Liv

Liv


Storyline

Jin är medlem i en kurdisk organisation som kämpar för kurdernas rättigheter i Turkiet. Men hon är också en ung flicka. Mitt i striderna genomgår hon en existentiell kris. Hon tillbringar dagar, ensam i bergen och skogarna, för att gömma sig både för sina kamrater och för regeringens säkerhetsstyrkor. När hon äntligen tar sig till den stora staden upptäcker hon att slätterna för henne är farligare än bergen, mer hotfulla och mer smärtsamma. Jin är välskriven och välspelad med snygga bilder, ett rörande och aktuellt drama.


Number:  11
Show:  Torsdag 14 november, kl. 19.00 , Bio Roy

Director:  Reha Erdem
Genres: Fiction
Runtime: 122 min
Country:  Turkiet
Language:  Turkiska, tyska, engelska text
Release Date:  2022

Kärleksbarn

Kärleksbarn


Storyline

Det är vinter i Istanbul. Ett plan från Teheran har just landat. Ett par, Leila och Sahand, har lyckats fly från Iran med sin fyra år gamla son, Mani, utan att bli arresterade. I Iran hade Leila och Sahand ett hemligt kärleksförhållande. Lagen innebar att de inte hade kunnat skilja sig från sina tidigare partners. I Iran kunde paret inte berätta för sonen att han var ett utomäktenskapligt barn, eftersom äktenskapsbrott kan bestraffas med döden. Fram till flykten hade Mani därför bara känt sin biologiska far som sin "farbror". Vi kan också fråga oss om det för regissören har inneburit ett moraliskt dilemma att mannen tidigare har hört till mullornas säkerhétspolis. Hans handlingar har gjort så att många politiska frihetsaktivister fängslats och utsatts för tortyr. Vad är viktigast för henne – kärlek eller moral?


Director:  Eva Mulvad
Genres: Fiction
Runtime: 112 min
Country:  Danmark
Language:  Persiska, azerbajdzjanska, turkiska, engelska, engelska text
Release Date:  2022

Flykten Aleppo – Istanbul

Flykten Aleppo – Istanbul


Storyline

Flykten Aleppo - Istanbul är en stark berättelse som följer Lena och Meryems flykt från kriget i Syrien. Lena är en 10-årig flicka som förlorat hela sin familj i kriget. Hon blir tvungen att fly till Turkiet med sin nyfödda lillasyster och grannen Meryem, tillsammans med andra flyktingar. Lena vill återvända hem, medan Meryems dröm är att nå Europa.


Number:  4
Show:  Onsdag 13 november, kl. 18.30, Folkets Hus Hammarkullen

Director:  Andaç Haznedaroğlu
Genres: Fiction
Runtime: 85 min
Country:  Jordanien,  Turkiet
Language:  Arabiska, turkiska, svenska text
Release Date:  2022

En vanlig kvinna

En vanlig kvinna


Storyline

En berättelse om Hatun, en ung tysk kvinna med turkisk bakgrund. Trots sin familjs starka motstånd försöker hon att leva ett fritt och självständigt liv. Hennes bröder vägrar att acceptera hennes livsstil. Deras förolämpningar och hot växer ständigt i styrka. Den unga kvinnan känner sig inte längre trygg i sin familj. Hon tar därför sitt barn med sig och flyttar hemifrån. Samtidigt söker familjen efter en turkisk tjej, som den äldste sonen ska kunna gifta sig med. Deras plan är att den blivande hustrun ska ta hand om dotterns lilla son, efter att de har mördat henne. Familjen lyckas övertyga sonens hustru att bli en strikt och rättrogen muslim. Till sist tror hon på att familjens heder måste beskyddas. Regissören Sherry Hormann satsar helhjärtat på att uppmärksamma en invandrartjejs öde. Filmen är ovanligt spännande och berättelsens form är också tilltalande.


Number:  3
Show:  Lördag 9 november , kl. 19.00, Hagabion Sal 1
Måndag 11 november, kl. 18.30, Blå Stället

Director:  Sherry Hormann
Genres: Fiction
Runtime: 90 min
Country:  Tyskland
Language:  Tysk, turkiska, engelska text
Release Date:  2022

Children

Children


Storyline

En rörande film om den dolda potentialen hos barn, som står inför en annorlunda möjlig framtid för vårt samhälle genom kreativitet, integration och musikens kraft. En musikalisk värld öppnar sig och berikar den värld barnen kommer ifrån, en värld där de lär sig att lita på sig själva. Den ger dem tillgång till ett vardagsliv där de blir hörda och sedda och där deras behov respekteras. En film om barn – empatisk, skoningslös, inspirerande... ”Fantastisk dokumentär om musik som binder barns öden samman och om att växa upp med dubbla kulturer. Barnen är en del av ett musikprojekt i Österrike där de reser på läger och lär sig spela klassiska instrument eller att sjunga. Många av deras öden är tragiska och man får korta ledtrådar till varför under filmens gång.Vackert filmad, med bra manus och ljud och ett intressant och försiktigt berättande. ” Lena Torquato Lidén


Show:  Wednesday 22 November, at. 14.00, Hammarkullen kulturhus

Genres: Dokumentär
Runtime: 95 min
Country:  Österrike,  Bosnien-Herzegovina,  Turkiet
Language:  Tyska, bosniska, turkiska, engelska, engelsk text
Release Date:  2022