EFF
Världen är mitt hem
13:e Internationella Exilfilmfestivalen
17–23 november 2017

Det arameiska folkets återkomst

The Return of the Aramenian people

  Söndag 19 november, kl. 21.00, Viktoriahuset - Viktoriasal
Nr:  47
Längd  60 min ( 1 h 00 min )
Genrer  Dokumentär
Land  Tyskland
Språk  Arameiska, tyska, arabiska, engelsk text
Regissör  Anja Reiss


Storyline

Tur Abdin är namnet på de Arameiska kristnas moderland i sydöstra Turkiet, inte långt från den syriska gränsen. Det brukade vara ett av de kristnas första bosättningsområde, men nu är de kristna en liten mino - ritet här. De flesta Arameiska kristna flydde också till Tyskland från krig, våld och förtryck. Nu vill några armenier i exil återvända till sitt hemland för att rädda sitt kulturarv och återuppbygga de förstörda byarna. Filmen följer dem på deras väg till moderlandet. En dokumentär om kampen för att rädda sina tusenåriga gemensamma identiteter.

Barn

Children

  Onsdag 22 november, kl. 14.00, Hammarkullen kulturhus
Nr:  2
Längd  95 min ( 1 h 35 min )
Genrer  Dokumentär
Land  Österrike,  Bosnien-Herzegovina,  Turkiet
Språk  Tyska, bosniska, turkiska, engelska, engelsk textStoryline

En rörande film om den dolda potentialen hos barn, som står inför en annorlunda möjlig framtid för vårt samhälle genom kreativitet, integration och musikens kraft. En musikalisk värld öppnar sig och berikar den värld barnen kommer ifrån, en värld där de lär sig att lita på sig själva. Den ger dem tillgång till ett vardagsliv där de blir hörda och sedda och där deras behov respekteras. En film om barn – empatisk, skoningslös, inspirerande... ”Fantastisk dokumentär om musik som binder barns öden samman och om att växa upp med dubbla kulturer. Barnen är en del av ett musikprojekt i Österrike där de reser på läger och lär sig spela klassiska instrument eller att sjunga. Många av deras öden är tragiska och man får korta ledtrådar till varför under filmens gång.Vackert filmad, med bra manus och ljud och ett intressant och försiktigt berättande. ” Lena Torquato Lidén

Django

Django

  Tisdag 21 november, kl.19.00, Ungdomens hus 1200 kvadrat
Nr:  48
Längd  117 min ( 1 h 57 min )
Genrer  Spelfilm
Land  Frankrike
Språk  Franska, tyska, engelska, romani, Svensk text
Regissör  Etienne ComarStoryline

Under det ockuperade Paris i 1943 spelar den briljanta och bekymmerslösa Django Reinhardt sin swing-jazz på stadens bästa arenor och konsertställen – Django är på toppen av sin karriär. Inom kort tar hans liv en ny vändning när det nazistiska propagandadepartementet vill skicka honom på turné i Tyskland. Men han tillhör också det romska folket som förföljs av nazisterna i Tyskland, och hela Europa. Han står inför ett ödesval, förrädare eller förintelse.

Gulistan, rosornas Land

Gulistan, land of roses

  Lördag 18 november, kl. 16.30, Hammarkullen kulturhus
Torsdag 23 november, kl. 18.30, Hagabion sal 1
Nr:  26
Längd  86 min ( 1 h 26 min )
Genrer  Dokumentär
Land  Kanada,  Tyskland
Språk  Tyska, engelsk text
Regissör  Zayne Akyol


Storyline

De tillhör PKK’s beväpnade gren, Kurdistans arbetarparti, som också är en aktiv gerillarörelse. Vad är dessa kvinnliga kämpars uppdrag? Att försvara det kurdiska territoriet i Irak och Syrien och besegra IS (den beväpnade milisen i den så kallade islamiska staten), samtidigt som de förkroppsligar ett revolutionärt ideal som förespråkar kvinnlig egenmakt. Filmaren Zaynê Akyol följer deras högst reglementsenliga livstil. Även när striderna mot IS intensifieras i Mellanöstern, fortsätter dessa kvinnor modigt sin kamp mot barbarismen. Kvinnor som Rojen och Sozdar som är erfarna kämpar, delar öppet med sig om sina mest intima tankar och drömmar. Genom att erbjuda ett fönster in till denna till stor del okända värld, exponerar filmen i hög grad krigets dolda ansikte: det kvinnliga, feministiska ansiktet hos en revolutionär grupp förenad av en gemensam vision om frihet.

Hus utan tak

House without roof

  Måndag 20 november, kl. 21.00, Hagabion sal 1
Nr:  27
Längd  117 min ( 1 h 57 min )
Genrer  Spelfilm
Land  Tyskland,  Irak,  Qatar
Språk  Tyska, kurdiska, engelsk text
Regissör  Soleen Yusef


Storyline

Syskonen Alan, Jan och Liya är födda i den kurdiska regionen i Irak men uppvuxna i Tyskland. De vill uppfylla moderns sista önskan, att hon ska begravas i hennes hemby. På deras resa konfronteras de med den kurdiska släkten och sig själva, samtidigt som konflikterna i landet trappas upp.