EFF
Världen är mitt hem
13:e Internationella Exilfilmfestivalen
17–23 november 2017

2 Flickor

2 Girls

  Tisdag 21 november, kl. 18.30, Hagabion sal 1
Nr:  17
Längd  52 min ( 0 h 52 min )
Genrer  Dokumentär
Land  Italy
Språk  Amhariska, bengaliska, engelsk text
Regissör  Marco SpironiStoryline

Lota och Tigist, två flickor som lever i två olika länder, Bangladesh och Etiopien. Bägge föddes på landsbygden, bägge ställdes inför fattigdom och missbruk. Det enda valet var att fly till megastäderna Dhaka och Addis Abeba i hopp om ett bättre liv. Men där faller en ung flicka som Tigist snabbt ner i sexhandelns helvete eller som Lota, till en textilfabrik. Men trots att deras liv är så tuffa så visar deras kamp för ett lyckligt liv på en inre styrka och en stor värdighet, i hopp om att det kanske blir bättre imorgon.

Förlovade territorier

Promised lands

  Tisdag 21 november, kl. 19.00, Viktoriahuset
Nr:  51
Längd  79 min ( 1 h 19 min )
Genrer  Dokumentär
Land  Frankrike,  Equador
Språk  Spanska, engelsk text


Storyline

Fyrtio år efter de första bosätta böndernas ankomst i den här delen av Ecuadorianska Amazonas berättar Luis Granda, medgrundare av byn Pacayacu om hur koloniseringen av detta territorium genomfördes i förbindelse med utvecklingen av petroleumsindustrin. Denna film är en vittnesbörd om vad människor gjorde med dessa landområden och hur de idag lever i ett territorium som är förorenat av oljeindustrin med sina sorger och förhoppningar

Talibansk olja

Taliban oil

  Tisdag 21 november, kl. 18.00, Världskultur Museet
Nr:  43
Längd  58 min ( 0 h 58 min )
Genrer  Dokumentär
Land  Norge
Språk  Engelska, norska, pashto, engelsk text
Regissör  Ola Flyum


Storyline

Västerländska ledare har insisterat på att vi bekämpar al-Qaida i Afghanistan, så vi behöver inte slåss mot dem hemma. På jakt efter ett annat svar har vi undersökt en mer okänd och skamlös historia. Det handlar om de hemliga förhandlingarna mellan Talibaner och USA om rätten att transportera gas från Turkmenistan via afghanskt territorium och att borra efter de stora oljeresurserna i norra Afghanistan. En gripande och avslöjande film om den ekonomiska marknadens dubbel moral, dess intresse går före etik och mänskliga rättigheter. Absolut ett måste att se.

Djupets barn

The children of depth

  Onsdag 22 november, kl. 21.00, Hagabion sal 1
Nr:  39
Längd  20 min ( 0 h 20 min )
Genrer  Dokumentär
Land  Iran
Språk  Persiska, engelsk text
Regissör  Keywan Karimi


Storyline

Ungdomskriminalitet är ett utbrett socialt problem i många samhällen. Kriminaliteten bland tonåringar växer snabbt och sociala experter spekulerar olika orsaker till detta sociala problem. Ett sätt att undvika ungdomar från olaglig verksamhet är att straffa dem baserat på deras felaktiga åtgärder. Iran har utsett är en särskild domstol för ungdomar utsedd för att hantera detta problem. Den här filmen försöker kolla upp de rättsliga förfarandena i denna domstol. En intressant sökande och stark dokumentär.

Syndafloden

The deluge

  Lördag 18 november, kl. 14.00, Hammarkullen kulturhus
Nr:  32
Längd  20 min ( 0 h 20 min )
Genrer  Dokumentär
Land  Kurdistan,  Irak
Språk  Engelska, arabiska, engelsk text
Regissör  Mazin M Sherabayani


Storyline

I rädslan för utrotning flyr en liten kristen irakisk grupp från IS invasion. Trots det skrämmande tillståndet de befinner sig i, trots att deras hem och kyrkor har förstörts. Kämpar de för att överleva. Barnens teckningar blir ett starkt vittnesmål för det trauma de lever i.

De eviga

The eternals

  Torsdag 23 november, kl. 21.00, Hagabion sal 1
Nr:  45
Längd  75 min ( 1 h 15 min )
Genrer  Dokumentär
Land  Belgien,  Frankrike
Språk  Armeniska, engelsk text


Storyline

Denna film är en berättelse om att vandra och fly – och om saknad, sorg. Den utspelas på gränsen till Nagorno-Karabach, en armenisk enklav i Azerbajdzjan. Besatta av folkmordets spöken och av kriget som har rasat där i över tjugo år, bär de karaktärer som passerar genom den här filmen i sig själva de ständigt vandrande, flyende människornas melankoli och längtan.

Det arameiska folkets återkomst

The Return of the Aramenian people

  Söndag 19 november, kl. 21.00, Viktoriahuset - Viktoriasal
Nr:  47
Längd  60 min ( 1 h 00 min )
Genrer  Dokumentär
Land  Tyskland
Språk  Arameiska, tyska, arabiska, engelsk text
Regissör  Anja Reiss


Storyline

Tur Abdin är namnet på de Arameiska kristnas moderland i sydöstra Turkiet, inte långt från den syriska gränsen. Det brukade vara ett av de kristnas första bosättningsområde, men nu är de kristna en liten mino - ritet här. De flesta Arameiska kristna flydde också till Tyskland från krig, våld och förtryck. Nu vill några armenier i exil återvända till sitt hemland för att rädda sitt kulturarv och återuppbygga de förstörda byarna. Filmen följer dem på deras väg till moderlandet. En dokumentär om kampen för att rädda sina tusenåriga gemensamma identiteter.

Hägring

Mirage

  Lördag 18 november, kl. 18.30, Viktoriahuset - Viktoriasal
Nr:  8
Längd  67 min ( 1 h 07 min )
Genrer  Dokumentär
Land  Grekland
Språk  Persiska, engelska, grekiska, engelsk text
Regissör  Abdolreza Kohanrouz


Storyline

Dokumentären skildrar tre iranska flyktingars liv (Camy, Danial, Shahin), vilka ställs inför många svårigheter under den tid som de var fängslade i Grekland. Filmen är ett vittnesmål om den kränkande brutalitet och den rasistiska behandlingen av poliserna under deras inlåsning i polisförvar, på gatorna och i flyktinglägren. Allting som de gick igenom kunde lätt göra dem till en symbol för tusentals immigranter och flyktingar som dagligen når de olika europeiska länderna.

Vägen hem

The road to home

  Söndag 19 november, kl. 18.30, Viktoriahuset - Viktorias
Nr:  58
Längd  53 min ( 0 h 53 min )
Genrer  Dokumentär
Land 
Språk  Engelska, engelsk text
Regissör  Dominic Brown


Storyline

En prisbelönt dokumentär som berättar om Benny Wenda, den nobelprisnominerade västpapuanske oberoende ledaren i sin pågående kamp för att befria sitt folk från Indonesiskt kolonialt styre. Sedan sin dramatiska flykt från ett Indonesiskt fängelse 2002, där han var isolerad och torterad som en politisk fånge har Benny varit en oupphörlig korsfarare på den internationella scenen och kampanjat för att få ett slut på sitt folks lidande i händerna på Indonesiens brutala koloniala regim. Den brittiska filmregissören Dominic Brown fick ett exklusivt tillträde över en tvåårsperiod för att följa den nobelprisnominerade frihetskämpen och dokumentera hans inspirerande ressa.

Soldat i Mogadishu

Mogadishu soldier

  Lördag18 november, kl. 19.00, Hammarkullen kulturhus
Tisdag 21 november, kl. 13.00, Blå Stället
Torsdag 23 november, kl. 19.00, Viktoriahuset - Viktoriasal
Nr:  33
Längd  84 min ( 1 h 24 min )
Genrer  Dokumentär
Land  Norge
Språk  Kirundi, engelsk text


Storyline

En kamera i händerna på afrikanska unionens soldater i Mogadishu, Somalia, fångar kriget mot de jihadistiska militanterna i al-Shabaab.